Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η κοινή δήλωση των φορέων για το ειδικό καθεστώς στα νησιά



Ψευδή τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, επικαλούμενος οικονομικές μελέτες και αναλύσεις, αμφισβήτησε και κατήγγειλε ως ψευδή τα στοιχεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ, ως προς το προσδοκώμενο όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αφήνοντας αιχμές για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετείται από μια τέτοια πρακτική.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η απαίτηση ή η συζήτηση  για παρέμβαση στο καθεστώς ΦΠΑ, είναι μια συζήτηση πέρα από κάθε λογική, όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική. Κατ΄αρχήν, διότι δεν θα αποδώσει τίποτε ως μέτρο, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα και των επιχειρήσεων και των πολιτών.  Αυτά τα οποία λέγονται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών περί 340 εκατ. ευρώ, εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος, είναι απολύτως ανακριβή. Είναι ψευδή και αυτό το καταγγέλλουμε. Τα πραγματικά στοιχεία, για όποιον θέλει να δει το θέμα και τεχνοκρατικά, τον οδηγούν σε συμπεράσματα απολύτως ασφαλή. Άρα θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού το κίνητρο  γι αυτή τη συζήτηση. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το οποίο επιχειρείται να πληγεί είναι η ανταγωνιστικότητα των περιοχών μας , σε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα , όπου οι επιδόσεις τους, τελευταία, είναι εξαιρετικές. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ενδεχόμενη  λήψη τέτοιων μέτρων οδηγεί την τοπική οικονομία σε ξαφνικό θάνατο και είναι ο καιρός για τον καθένα από εμάς να ορίσει τις δικές του προσωπικές κόκκινες γραμμές έναντι της κοινωνίας που εκπροσωπεί».
Κινητοποιήσεις: «Δεν αποκλείουμε τίποτα»
Περισσότερα στο : http://www.notioaigaio.gr/Arthro.aspx?a=5473
 
Εμείς θα προσθέταμε ότι οι τυχόν αποφάσεις δεν θα είναι εναρμονισμένες :
α) με την κοινοτική οδηγία οδηγία 2009/47/ΕΚ η οποία σε γενομένη τροποποίησης της προβλέπει "Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν έναν ή δύο συντελεστές μειωμένους κατά ποσοστό το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 5 %. Οι μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας ΦΠΑ "
β)  την παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος που αναφέρει " Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρούν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών & ορεινών περιοχών , μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους"  και
γ) με την ρήτρα νησιωτικότητας που ψηφίστηκε με το Ν. 4150 του 2013 και προβλέπει ότι κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να αξιολογείται, ως προς τις επιπτώσεις του στις νησιωτικές περιοχές, και να υπάρχουν οι ανάλογες αντισταθμιστικές ενέργειες ή παρεμβάσεις.

Ο κόσμος δεν αντέχει πλέον και θα πρέπει ο κάθε κυβερνητικός φορέας να σέβεται τις ισχύουσες διατάξεις και όχι να εφαρμόζει ότι του ζητήσει η τροϊκα κάθε φορά. Οι τροϊκανοί έχουν μοναδικό σκοπό τον οικονομικό θάνατο του λαού μας, το θέλει η κυβέρνηση μας;