Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

                                                   
Η παρακράτηση των 0,20 Ευρώ από τις συντάξεις 




Προς                                                                                                                            
τον Υπουργό Εργασίας   Κοινωνικής Ασφάλισης                  
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ.  Γιάννη Βρούτση
Σταδίου  29, Αθήνα

     



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό και την ανησυχία μας για το θέμα που αφορά την καταβολή των 0,20 του ευρώ, το οποίο παρακρατείται από τις συντάξεις μας και αποδίδεται ως ενίσχυση στην Ομοσπονδία που κι αυτή ενισχύει τους κατά τόπους συνδέσμους των συνταξιούχων.
Αυτό το μικροποσό, που είναι όμως πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία των συνδέσμων, τα τελευταία 3 χρόνια ενώ παρακρατείται, ακόμα και σήμερα από τις πενιχρές συντάξεις μας, όπως θα γνωρίζετε, δεν αποδίδεται στην Ομοσπονδία.Αυτό κατά την άποψη μας είναι άδικο και κατ’ επέκταση παράνομο  γιατί είναι μέρος της σύνταξης μας και επομένως μας ανήκει. Η προαιρετική αυτή εισφορά των 0,20 του Ευρώ είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 41 του Ν. 4611/2019 και η κατανομή στις δικαιούχους Οργανώσεις με την αρ. 26168/403/28-6-2019 (ΦΕΚ 2599 τ. Β΄) του Υπουργού Εργασίας.
Η Ομοσπονδία καταβάλλοντας αυτό το μικροποσό στους κατά τόπους συνδέσμους, μας βοηθά , μας δίνει την δυνατότητα να καλύψουμε λειτουργικά έξοδα και να πληρώνουμε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΡ, ΟΤΕ , καθαριότητα και αλλά έξοδα του γραφείου.
Σήμερα δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα με κίνδυνο να σκεπτόμαστε το κλείσιμο του γραφείου και την αδρανοποίηση  μας, πράγμα που όπως  καταλαβαίνουμε ούτε εσείς το εύχεστε. Δεν επιθυμούμε δε, την επιβάρυνση των συνταξιούχων συναδέλφων μας, ζητώντας τους να ενισχύσουν με την πενιχρή σύνταξη, που συνεχώς περικόπτεται οικονομικά, ώστε να διασωθεί ο σύνδεσμος.
Επίσης σας γνωρίζουμε ότι οι κατά τόπους σύνδεσμοι των περήφανων γηρατειών, επιτελούν ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στις πόλεις που δραστηριοποιούνται  Δίνεται έτσι η δυνατότητα στα περήφανα αυτά γηρατειά, μέσα από στοχευμένα προγράμματα να συμμετέχουν σε δράσεις που θα τις ζήλευαν οι νεότεροι όπως π.χ. σε ομάδες ενίσχυσης μνήμης (πρόγραμμα  πρόληψης της νόσου ΑΛΤΣΧΑÏΜΕΡ), ομάδες παραδοσιακών χορών, βιβλιοδεσίας, θεάτρου, ομιλίες, εκδρομές και πολλά άλλα. Με τον τρόπο αυτό παράγουν,δημιουργούν, ψυχαγωγούνται και δίνουν στους συμπολίτες τους χαρά, ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Συνεπώς συνεχίζουν να  αισθάνονται ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και αποφεύγουν την κατάθλιψη και την απομόνωση.
Σας παρακαλούμε λοιπόν για όλα αυτά που σας εκθέσαμε να μεριμνήσετε ώστε να επαναχορηγηθεί το ποσόν αυτό, που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και αξιοπρεπώς ως χρήσιμοι ακόμη πολίτες το έργο μας. Μην μας απογοητεύσετε αλλά σταθείτε αρωγός μας με μια γρήγορη και αποτελεσματική απόφαση σας.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                               Η Γραμματέας




Νίκος  Παπαεμμανουήλ                                         Τσαμπίκα   Χατζηγεωργίου



Κοινοποίηση:
Προς   ΠΟΠΣ
και  Βουλευτές