Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Από το ταξείδι του Συλλόγου στην Κάρπαθο



ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟ

Μέλη και φίλοι του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δωδεκανήσου, πραγματοποιήσαμε από 26 έως 30 Μαΐου 2016 πενθήμερη εκδρομή στο πανέμορφο νησί της Καρπάθου. Σ’ αυτή συμμετείχαν τριάντα τρεις εκδρομείς που μεταβήκαμε στο νησί αεροπορικώς και διαμείναμε σε ξενοδοχείο στα Πηγάδια.
Το πρόγραμμα της εκδρομής πλούσιο και ικανοποιούσε όλους τους συμμετέχοντες.
Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήσαμε εθιμοτυπικές επισκέψεις στους κ. Έπαρχο και κ. Δήμαρχο, επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στο υπέροχο Καρπάθικο Σπίτι του Λυκείου Ελληνίδων Καρπάθου.
Τη δεύτερη ημέρα επισκεφθήκαμε την Όλυμπο, μοναδικό στολίδι, αφού όλο το χωριό αποτελεί λαογραφικό και πολιτιστικό μουσείο, τόσο της Καρπάθου όσο και του Αιγαίου. Ακόλουθα στο Διαφάνι, ψαροχώρι της βόρειας Καρπάθου, μετά στο Μεσοχώρι με την Παναγία τη Βρυσιανή και τέλος στον Λευκό.
Η επόμενη ημέρα, ευχάριστη και πιο άνετη, με επισκέψεις στο Απέρι (πρώην πρωτεύουσα του νησιού), Βολάδα, Όθος με ενδιαφέρον πολιτιστικό Μουσείο, Πυλές με το μοναδικό και πλούσιο Αγροτικό Μουσείο, Φοινίκι, Αρκάσα και Μενετές το Ιστορικό Χωριό της νότιας Καρπάθου.
Κυριακή. Μετά τον εκκλησιασμό και τον καφέ στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων της Ευαγγελίστριας, επισκεφθήκαμε την Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών, της οποίας ο Ηγούμενος – συνταξιούχος δάσκαλος, Πανοσιολογιώτατος κ. Καλλίνικος μας σκλάβωσε με την αγάπη που εκπέμπει και μας παρέθεσε πλουσιότατο γεύμα.
Το βράδυ της Κυριακής, σε συνεστίαση με Καρπάθικα όργανα και με τη διαδικασία των Καρπάθικων εθίμων (ψαλμωδία, το τραγούδι της Τάβλας, η κούπα η χρυσή, μαντινάδες, χορό κτλ) περάσαμε ένα υπέροχο βράδυ.
Τη Δευτέρα, τελευταία μέρα παραμονής στην Κάρπαθο, έλαβαν χώρα και παρακολουθήσαμε εκδηλώσεις, «Ηλάκεια Δεκαετής Επέτειος» από τον ηρωικό χαμό του Έλληνα πιλότου στα νερά της ευρύτερης περιοχής της Καρπάθου.
Τα ακροβατικά αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας εντυπωσιακά.
Ακόλουθα με πλοίο της γραμμής, επιστρέψαμε στη Ρόδο. Κατά κοινή ομολογία, ήταν μια επιτυχημένη εκδρομή, με σωστό προγραμματισμό, που μας επέτρεψε να γνωρίσουμε όλα τα χωριά του νησιού, τις ενδιαφέρουσες εκκλησίες, να δούμε από κοντά της ιδιαιτερότητες του λαϊκού πολιτισμού και κυρίως να γνωρίσουμε από κοντά τη φιλοξενία γνωστών και αγνώστων, χαρακτηριστικό γνώρισμα των Καρπάθιων.

Όσο για το νησί, συμπερασματικά θα επαναλάβουμε το δίστιχο:

 

                                                       «Κάρπαθος όμορφο νησί,
χαίρου την ομορφιά σου,
στολίδι είναι διαλεχτό,
καθένα απ’ τα χωριά σου»




Υπεύθυνος της εκδρομής

Γρύλλης Ιακ. Νικόλαος
Συνταξιούχος Γεωπόνος