Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι αλλαγές στο έντυπο Ε2 και Ε3 για τις φορολογικές δηλώσεις 2016

 


http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/92564/oi-allages-sto-entypo-e2-kai-e3-gia-tis-forologikes-diloseis-2016

Δεκατέσσερις αλλαγές επήλθαν φέτος στους πίνακες και τους κωδικούς του φορολογικού εντύπου Ε3, το οποίο οφείλουν και φέτος να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISNET εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, πριν συμπληρώσουν το κυρίως έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το Ε1.

Αλλαγές εντοπίζονται και στο έντυπο Ε2, στο οποίο οι φορολογούμενοι δηλώνουν τα εισοδήματα από ακίνητα, πριν ξεκινήσουν τη συμπλήρωση του κυρίως εντύπου της φορολογικής δήλωσης. Συγκεκριμένα,  στο φετινό Ε2 παρατηρούνται ανακατατάξεις στις δεξιές στήλες, στις οποίες δηλώνονται οι διάφορες κατηγορίες εισοδημάτων από ακίνητα, ενώ προστίθεται μια νέα στήλη στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Αναλυτικά οι αλλαγές στο έντυπο Ε3 έχουν ως εξής:

 1.     Στην πρώτη σελίδα του εντύπου, προστέθηκε κωδικός όπου πρέπει να δηλώνεται η ημερομηνία πρώτης έναρξης του επιτηδεύματος, η ημερομηνία έναρξης κατά το τρέχον έτος αλλά και η ημερομηνία διακοπής.

2.     Δεν υπάρχει ένδειξη συμπλήρωσης απλογραφικών / διπλογραφικών βιβλίων. Είναι ή απλογραφικά ή διπλογραφικά.

3.     Ο νέος κωδικός 598 θα συμπληρώνεται από όσους δεν εντάσσονται στο καθεστώς του ΦΠΑ (πχ όσους έχουν έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ)

4.     Προστέθηκε ο κωδικός 597 με την ένδειξη «ασκείτε εκμετάλλευση σκάφους (Ν 27/1975)» και θα συμπληρώνεται από ναυτιλιακές εταιρείες.  

 5.     Έχει διαγραφεί ο κωδικός 063 με την ένδειξη «βιβλίο αποθήκης» καθώς πλέον δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησής του.

6.     Έχει διαγραφεί ο κωδικός 072 τον οποίο συμπλήρωναν όσοι τηρούσαν τα βιβλία τους μηχανογραφικά. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης στις φορολογικές αρχές της μηχανογραφικής τήρησης των βιβλίων.

 7.     Προστέθηκε νέος κωδικός 909 στον πίνακα Ε στον οποίο πρέπει να δηλωθούν οι αγροτικές αποζημιώσεις. Στο περυσινό έντυπο, οι αποζημιώσεις δηλώνονταν στον κωδικό 908 μαζί με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις.

 8.     Στον πίνακα Ζ έχει προστεθεί ο κωδικός 325 στον οποίο πρέπει να δηλωθεί η υπεραξία από τη μεταβίβαση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης.


9.     Στον πίνακα Ζ έχει προστεθεί επίσης ο κωδικός 342 στον οποίο πρέπει να αναγραφεί τυχόν κέρδος της επιχείρησης από την πώληση προϊόντων παραγωγής της, εφόσον για την παραγωγή αυτή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης. Το κέρδος αυτό απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά έσοδα από την πώληση των πιο πάνω προϊόντων.

10.Στον πίνακα Ζ προστέθηκε ακόμη ο κωδικός 349 στον οποίο πρέπει να δηλωθεί το καθαρό αποτέλεσμα από την εκμετάλλευση σκάφους (ν. 27/1975).

11.Έχει αφαιρεθεί από τον πίνακα Η ολόκληρος ο υποπίνακας (α) στον οποίο δηλώνονταν τα στοιχεία του ισολογισμού.

12.Έχει αφαιρεθεί από τον πίνακα Η και ο υποπίνακας (η) στον οποίο πέρυσι δηλώνονταν τα έσοδα κατά Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους.

13.Καταργήθηκε ο πίνακας ΙΑ με τον τίτλο «αναγραφή πληροφοριακών στοιχείων ΕΔΧ (TAXI), Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης, Ενοικιαζόμενων δωματίων κλπ.

14.Προστέθηκε καινούργιος πίνακας Κ στον οποίο πρέπει να δηλωθούν συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης σε φορολογική και σε λογιστική βάση και εν συνεχεία οι προσωρινές διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής βάσης. Ειδικότερα,  στον πίνακα Κ δηλώνονται σε φορολογική και λογιστική βάση τα ακόλουθα οικονομικά μεγέθη: 

Ενσώματα πάγια  

 Άυλα στοιχεία   

 Χρηματοοικονομικά στοιχεία  

 Προβλέψεις    

Λοιπές διαφορές ενεργητικού    

Λοιπές διαφορές παθητικού    

Διαφορές από ετεροχρονισμό εσόδων

Διαφορές από ετεροχρονισμό εξόδων


Στο έντυπο Ε2, οι αλλαγές αφορούν τις στήλες 13 έως 16, όπου πλέον θα δηλώνονται τα εξής:

1.     Στη στήλη 13, το ακαθάριστο εισόδημα από την εκμίσθωση και την υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας

2.     Στη στήλη 14, το εισόδημα από τη δωρεάν παραχώρηση ακίνητης περιουσίας.

3.     Στη στήλη 15, το εισόδημα από την ιδιοχρησιμοποίηση ακίνητης περιουσίας.

4.     Στη στήλη 16, τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. Για να συμπληρωθεί ποσό στη συγκεκριμένη στήλη, θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του ενοικιαστή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/27020/odigies-gia-to-entypo-e2-2014