Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ: «Μαχαίρι» στις απαλλαγές

Νομοθεσία: Ποιοι χάνουν τη μείωση κατά 50% ή την πλήρη απαλλαγή - Χαράτσι και στους μικροεισοδηματίες
 
Από την έντυπη έκδοση της ¨Ναυτεμπορικής"
 Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr


Αυστηρότερα κριτήρια θέτει φέτος το υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση των απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που απέκτησαν πέρυσι πολύ χαμηλά εισοδήματα και δεν πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ να πέσουν φέτος στα «δίχτυα» του φόρου και να κληθούν να πληρώσουν το «χαράτσι».
Είναι αξιοσημείωτο ότι χιλιάδες θα είναι οι ιδιοκτήτες που ενώ μέχρι πέρυσι πληρούσαν το εισοδηματικά κριτήρια για να τύχουν της μερικής ή ολικής έκπτωσης του φόρου, φέτος θα κληθούν να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ αφού το εισόδημά τους θα εκτοξευτεί στα ύψη, καθώς για τον υπολογισμό του θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και θα προστίθενται: η αποζημίωση λόγω απόλυσης, τα εισοδήματα και των παιδιών, τα επιδόματα ακόμη κι εάν πρόκειται για τρίτεκνους, αλλά και η διαφορά που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων.
Ανατροπές
Τις ανατροπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων που δημοσιοποιήθηκε χθες (ΠΟΛ. 1212/24.9.2015) και η οποία καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση των εκπτώσεων, μειώσεων και της αναστολής πληρωμής.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι «το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται».
Αναλυτικότερα, οι νέες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ιδιοκτήτες για να τύχουν των εκπτώσεων ή απαλλαγών είναι οι εξής:

  1. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
  2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.
  3. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.
  4. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015, λαμβανομένου υπ’ όψιν του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.
  5. Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
  6. Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται από την εφαρμογή των ΔΟΥ «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕΠΑ ή, εφόσον το τέκνο υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη ΔΟΥ, απαιτείται, πριν από τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώριση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώριση Αναπηριών» των ΔΟΥ.
  7. Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του οικείου έτους και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.
  8. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Δεν προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της χορηγηθείσας μείωσης ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη ΔΗΛΕΔ.
  9. Για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης κατά τα ανωτέρω ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
Αναστολή πληρωμής νομικών προσώπων
Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου προϊσταμένου της ΔΟΥ, που έχει εκδώσει τη δήλωση - πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2015. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που έχει καταργηθεί το τμήμα ελέγχου της ΔΟΥ ή έχει παύσει η λειτουργία αυτής, πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ υποδοχής, στην οποία περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου.
Οσον αφορά τη διαδικασία απαλλαγής, ακολουθούνται τα εξής βήματα:
  1. Ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.
  2. Ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει εντολή μερικού επιτόπιου ελέγχου για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο.
  3. Ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης οφείλει να εκδώσει την απόφαση χορήγησης της αναστολής πληρωμής του φόρου, ή την απόφαση απόρριψης αυτής, μετά από αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου. Αντίγραφο της απόφασης χορήγησης αναστολής ή απόρριψης αυτής κοινοποιείται στον φορολογούμενο συνοδευόμενη από την οικεία έκθεση ελέγχου.
Εκκαθαριστικά για πληρωμές 2,65 δισ. ευρώ σε πέντε δόσεις
Η δημοσιοποίηση της απόφασης ανοίγει πλέον τον δρόμο και για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, με τα οποία οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να καταβάλουν 2,65 δισ. ευρώ σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως και το τέλος Οκτωβρίου.
Και μπορεί με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανωτέρω απόφαση να πιάνονται στην «τσιμπίδα» του ΕΝΦΙΑ περισσότεροι ιδιοκτήτες που χάνουν τις εκπτώσεις και απαλλαγές, καθώς το οικονομικό επιτελείο παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις αυξάνει τεχνικά το εισόδημά τους, όμως τα γενικά κριτήρια παραμένουν ίδια με πέρυσι, αφού:
1. Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά. Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
2. Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο.
Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.
Επισημαίνεται ότι για την έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.